Opinie przedsiębiorców i beneficjentów

Kajetan Słonina

Dyrektor Zarządzający Randstad w Polsce

Odpowiedzialność społeczna jest jednym z kluczowych elementów pracy Randstad, dlatego z przyjemnością przyłączyliśmy się do projektu Fundacji la Caixa – „Włącz się”.

Funkcjonowanie fundacji pokrywa się z wpisanymi w historię oraz strategię działania naszej firmy założeniami CSRowymi. Filozofia działania Randstad jest oparta na przekonaniu, że praca jest wartością, która pomaga w kształtowaniu lepszej przyszłości społeczeństw.

Jesteśmy przekonani, że sukces firmy w dużej mierze zależy od społeczeństwa, którego uczestnicy potrafią nawiązać dającą pozytywne rezultaty współpracę. Staramy się kształtować rynek pracy, dzieląc się naszą wiedzą i doświadczeniem z każdym, kto na nim działa. Dlatego będziemy wspierać kandydatów fundacji i włączać ich w prowadzone rekrutacje, zarówno te realizowane dla Randstad jak i dla naszych klientów.

Małgorzata Walasek

Alianz

Firma Allianz jest organizacją otwartą na różnorodne inicjatywy społeczne, dlatego program integracji zawodowej pod hasłem: „Włącz się” spotkał się z naszym dużym zainteresowaniem. Po zapoznaniu się ze szczegółami programu podjęliśmy decyzję o przyłączeniu się do niego.

Jesteśmy świadomi, że nasz udział w tej społecznej inicjatywie da wymierne korzyści zarówno dla zatrudnionych przez nas osób jak również dla firmy Allianz.

Poprzez takie działania zwiększamy motywację, zaangażowanie i identyfikację wszystkich naszych pracowników z organizacją, jak również kreujemy pozytywny wizerunek firmy na zewnątrz. Zatrudniając osoby wykluczane ze środowiska biznesowego pozyskujemy lojalnych, sumiennych i wieloletnich pracowników, a to przekłada się na poprawę efektywności firmy i zmniejszenie rotacji. Cenimy sobie różnorodność wśród naszych pracowników, pozwala to na poszerzenie horyzontów, inspiruje, wzbogaca i uczy. Nasze biuro jest świetnie przygotowane dla osób niepełnosprawnych, bez barier architektonicznych, więc wymagania techniczne nie stanowią dla nas żadnego problemu.

Zgłosiliśmy się do wzięcia udziału w programie, ponieważ szczerze wierzymy w jego założenia i obopólne korzyści jakie osiągnie pozyskany pracownik, jaki i nasza organizacja!

Małgorzata Apolinarska

Pracodawca z Centrum Szkoleniowego WAM-CONSULTING

Program „Włącz się” realizowany m. in. przez Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji,  jest niebywale Innowacyjny- zakłada pomoc w powrocie na rynek pracy wszystkim grupom defaworyzowanym- nie tylko niepełnosprawnym, ale również np. kobietom dotkniętym przemocą.

Jako pracodawca wspieram tego typu działania. Jest również niebywale korzystny dla pracodawcy, który otrzymuje profesjonalną pomoc specjalistów, której koszty musiałby ponosić zwracając się do firm komercyjnych.

Aleksandra

Wilkin

Day (pracownik Stowarzyszenia, przez wiele lat jego prezes)

Program „Włącz się” to niezwykle cenna inicjatywa, dzięki której nasze Stowarzyszenie zyskało ogromnie zaangażowanego i rzetelnego pracownika biurowego, o którym od dawna marzyliśmy, a na zatrudnienie, którego nie mieliśmy dotąd funduszy.

Udział w programie niesie, zatem ze sobą wymierne korzyści nie tylko dla bezpośrednich beneficjentów – osób, które w związku z niepełnosprawnością lub innymi czynnikami miały wcześniej trudności ze znalezieniem pracy – ale również dla pracodawców, takich jak nasza organizacja.

Dowiedz się więcej o naszej Fundacji

Poznaj Program „Włącz się”

Marek Kałużka

Dlaczego szukam pracy z pomocą Stowarzyszenia Przyjaciół Integracji i uczestniczę w prowadzonych przez nie programie Fundacji la Caixa „Włącz się”?

• żeby moje aplikowanie na oferty pracy nie było jedynie bezskutecznym waleniem głową w mur,
  • żeby moja determinacja w szukaniu pracy nie przerodziła się w czystą złość na bezrobocie, na pracodawców, na państwo,
  • żeby zadać kłam tezie, że pracę można dostać, zwłaszcza będąc osobą niepełnosprawną, tylko po znajomości,
  • żeby moje obecne bezrobocie było tylko kolejnym okresem bez pracy w moim życiorysie a nie UPADKIEM.

Dlatego mam nadzieję znaleźć pracę z pomocą Integracji, uczestnicząc w prowadzonym przez nią Programie integracji zawodowej Fundacji „la Caixa”.

Asia Sz.

W ramach projektu „Włącz się” chciałabym bardzo podziękować mojej koordynatorce Paulinie Długosz oraz Joli Ziemienowicz za ciepłe i miłe przywitanie w nowej pracy. Po dziewięciu miesiącach poszukiwania pracy, chodzenia z jednej rozmowy kwalifikacyjnej na drugą i słuchania fałszywych słów ” odezwiemy się do Pani” po moich słowach, że jestem osobą niepełnosprawną byłam w rozterce. A życie nie było dla mnie łaskawe.

Obecnie dzięki projektowi „Włącz się” jestem na stażu. Poznaję interesujących ludzi. Praca w biurze pasjonuje mnie i przede wszystkim wykonuje to co lubię najbardziej – zdobywam wiedzę i nowe niepowtarzalne umiejętności. Zostałam bardzo życzliwie zaakceptowana przez pracowników i wolontariuszy. Projekt „Włącz się” dał mi duże możliwości – odbiłam się od dna bezrobocia.